Frisbeegolf

Kiekot

FRISBEEGOLFKIEKKOJEN LENTONUMEROT
Frisbeegolfkiekoissa käytetään lentonumeroita kuvaamaan kiekkomallin lento-ominaisuuksia. Näitä ovat:

  • Nopeus (Speed)
  • Liito (Glide)
  • Vakaus (Turn)
  • Feidi (Fade)
  • NOPEUS (SPEED)

Kiekkojen nopeus ilmaistaan asteikolla 1–14. Putterit (1–3) ovat hitaimpia, mutta helppoja heittää suoraan. Lähestymiskiekot (3–5) lentävät pidemmälle, mutta ovat haastavampia hallita. Väylädraiverit (6–8) sopivat hyvin aloittelijoille. Pitkän matkan draiverit (9–14) vaativat enemmän heittopituutta.
LIITO (GLIDE)
Liito kuvaa kiekon kykyä pysyä ilmassa, asteikolla 1–6. Korkeampi arvo tarkoittaa pidempää lentoa, mikä on hyödyllistä erityisesti aloittelijoille.
VAKAUS (TURN)
Vakaus kuvaa kiekon käyttäytymistä lennon alussa, asteikolla (+1) – (-5). Negatiivinen luku tarkoittaa alivakaata kiekkoa, joka kääntyy oikealle kovassa vauhdissa (oikeakätisellä rystyheitolla), ja on helpompi heittää suoraksi. Alivakaat kiekot sopivat aloittelijoille.
FEIDI (FADE)
Feidi kuvaa kiekon loppukääntöä, asteikolla 0–5. Pienempi feidi tarkoittaa suorempaa loppulentoa, mikä on edullista aloittelijoille. Suuren feidin omaavat kiekot ovat parempia vastatuuleen.

PAINO
Frisbeegolfkiekon paino vaikuttaa merkittävästi sen lentoon. Kevyempi kiekko, esimerkiksi 20 grammaa kevyempi, voi lentää aloittelijan kädessä jopa kymmeniä metrejä pidemmälle. Tämän vuoksi aloittelijoiden kannattaa valita kevyempi kiekko. Taitojen ja heittopituuden kasvaessa voi siirtyä painavampiin kiekkoihin.

Nykyään frisbeegolfkiekkojen painon voi valita verkkokaupoista jopa gramman tarkkuudella. Yleisimmät painoluokat ovat Lite, 150-159, 160-164, 165-169, 170-172, 173-175, 176-177 ja 178+ grammaa.

Kevyet kiekot (150-169 g) ovat ihanteellisia aloittelijoille, lapsille ja alle 100 metriä heittäville. Ne toimivat hyvin hitailla heittonopeuksilla, myötätuulessa ja ylämäessä, mutta tuulisessa säässä niiden hallinta voi olla haastavaa.

Painavammat kiekot sopivat kokeneemmille pelaajille ja kilpapelaajille, joiden heittopituudet ylittävät 100 metriä. Ne lentävät vakaammin tuulessa ja ovat helpommin hallittavissa.

Ensimmäisen kiekon valinta: Aloita 150-169 gramman kiekolla. Nämä kiekot sopivat hyvin aloittelijoille ja tarjoavat pitkään iloa. Kevyt kiekko ei estä pelaamista taitojen kehittyessä, ja monet kilpapelaajat käyttävät 165-169 gramman draivereita erityisissä tilanteissa, kuten myötätuuleen heitettäessä.

Jun 10, 2024

Ota yhteyttä

Etkö löydä etsimääsi? Ota yhteyttä