Milloin kasvihuone kannattaa hankkia?
Syksy on ihanteellinen aika kasvihuoneen pystyttämiseen. Silloin voi keskittyä rauhassa rakentamiseen, ja kasvihuone on valmiina kevään istutuksia varten. Maa on syksyllä asettunut, mikä helpottaa perustustöitä.
Miten kasvihuone sijoitetaan?
Valitse kasvihuoneelle lämmin ja tuulensuojainen paikka. Aamuaurinko lämmittää kasvihuonetta aikaisin, ja ilta-aurinko kerää lämpöä yöksi. Sijoita kasvihuone valoisaan paikkaan, mutta varjosta tarvittaessa liiallisen auringon paahteen estämiseksi. Kasvihuone kannattaa sijoittaa lähelle keittiötä, jotta sitä tulee käytettyä säännöllisesti.
Millainen kasvihuone sopii tuuliseen paikkaan?
Tuulisilla alueilla lasihuone on paras valinta, sillä se kestää paremmin tuulen rasitusta. Kasvihuone tulee ankkuroida hyvin alustaan ja varmistaa, että katteet, ovet ja luukut ovat ehjät ja kiinni.
Minkä kokoisen kasvihuoneen ostaisin?
Valitse vähintään 2,5 metrin levyinen kasvihuone, sillä leveyden myötä tilavuus kasvaa. Pienemmät mallit sopivat viljelyyn, mutta suurempiin voi varata tilaa myös oleskeluun. Huoneen koko riippuu viljeltävistä kasveista, kasvualustasta ja tilan tarpeesta.
Valitsenko kasvihuoneen materiaaliksi lasin vai kennolevyn?
Lasikatto on tyylikäs ja pitkäikäinen, mutta kennolevy kestää lumikuormia paremmin ja eristää lämpöä, mikä pidentää kasvukautta. Yhdistelmä, jossa seinät ovat lasia ja katto kennolevyä, on suosittu vaihtoehto.
Millainen kasvihuone kestää pisimpään?
Alumiinirunko ja karkaistu lasi tekevät kasvihuoneesta lähes huoltovapaan ja erittäin pitkäikäisen. Maalatut alumiinirungot ovat kestäviä ja helppoja pitää puhtaina.
Uhkaako lumikuorma kaikkia kasvihuonemalleja?
Kaikki kasvihuoneet on suojattava lumikuormalta, erityisesti kevytrakenteiset. Lumen kertyminen voi aiheuttaa vaurioita, joten katto on syytä puhdistaa säännöllisesti. Kasvihuoneen runkoa voi tukea talveksi, ja katon päälle voi laittaa liukaspintaisen peitteen lumen valumisen helpottamiseksi.
Voiko kasvihuoneen pystyttää itse?
Kasvihuoneen voi koota itse mukana tulevien ohjeiden avulla. Työhön kannattaa varata koko viikonloppu. Pystytys aloitetaan perustuksista, ja tarvittaessa perustus salaojitetaan. Metallisokkeli tai harkkoperustus sopii hyvin.
Mitkä ovat tavallisimmat sudenkuopat kasvihuoneen pystytyksessä?
Huolimattomasti tehty perustus voi aiheuttaa kasvihuoneen kallistumisen ja lasien rikkoutumisen. Erityisesti routiminen voi vaurioittaa rakenteita, joten perustustyöt on tehtävä huolellisesti.
Onko automatiikasta hyötyä?
Automatiikka helpottaa kasvihuoneen käyttöä. Tuuletusluukkujen automaattiset avaajat, kastelujärjestelmät ja valaistus pidentävät kasvukautta ja vähentävät työmäärää.
Mitä kasvihuoneessa kannattaa viljellä?
Tomaatti ja kurkku ovat suosituimpia viljelykasveja. Lisäksi salaatit, yrtit ja lämpöä vaativat kasvit, kuten chilit ja paprikat, menestyvät hyvin. Kesäkukkien esikasvatus onnistuu myös mainiosti.
Miten kasvihuoneen huolto onnistuu?
Kasvihuone on pidettävä puhtaana ja kasvualusta vaihdettava säännöllisesti. Kasvihuone pestään keväällä ja syksyllä, jolloin myös tarkistetaan tuuletusluukut ja ikkunat. Huolehdi ovien ja saranoiden rasvauksesta vuosittain.
Kestääkö kasvihuone talvea?
Kasvihuoneen tulee olla hyvin suojattu talveksi. Tuuletusluukut ja ovet suljetaan tiiviisti, ja lumikuormat poistetaan katolta. Hyvin tehdyt perustukset varmistavat kasvihuoneen säilymisen ehjänä talven yli.